Kijárási tilalom a koronavírus járvány miatt

Kijárási tilalom a koronavírus járvány miatt

2020. november 9-én az Info Rádióban adtam interjút az akkor még tervezett kijárási tilalommal vagy korlátozással kapcsolatban a koronavírus (COVID-19) járvány miatt.

Az éjfél előtt nem sokkal megjelent 484/2020 (XI.10.) Kormányrendeletből már tudjuk, hogy a tilalom este 8 óra és reggel 5 óra között áll fenn, ami kor mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Ettől eltérni csak az alábbi esetekben lehet:

  • egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal,
  • munkavégzés céljából,
  • a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából, valamint a munkavégzés helyéről a lakóhelyre,
  • a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából és
  • versenyszerűen sportoló számára tartott edzésen való részvétel céljából.

A Kormányrendelet végül rendezte a kutyatulajdonosok helyzetét is, így kutyasétáltatás céljából a lakóhely elhagyható, de csak a lakóhelytől számított 500 méteres körzetben.

Új szabályozásként mondja ki a rendelet, hogy a 10 000 főnél nagyobb lakónépességű település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt
közterületen, illetve nyilvános helyen, kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken kötelező a maszkviselés. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatok kijelölhetik azokat a zónákat, ahol a maszkviselés kötelező a közterületen vagy akár általánosságban is elrendelhetik a maszkviselést.

A koronavírus miatt elrendelt kijárási tilalom alatti időben munkát végző vagy munkából hazatérő személyek dokumentummal kötelesek igazolni esetleges igazoltatásuk esetén, hogy igazoltan tartózkodnak éppen közterületen. A kijárási tilalom alóli mentesüléshez az igazolás letölthető itt.

Infó Rádió interjú meghallgatása:

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tudok segíteni, keressen bátran.